Blendery to w wielu sytuacjach urządzenia niezastąpione. Jeszcze dekadę temu, z blenderów korzystaliśmy sporadycznie. Dziś, stanowią podstawowe wyposażenie w niemal każdej kuchni. Używamy ich zarówno do przyrządzania gęstych zup i sosów, a także musów, past, hummusu, orzeźwiających napojów czy drinków. Wśród niewielu minusów tych urządzeń wymienić należy ich głośność, która często irytuje lub dezorientuje amatorów gotowania. Podpowiadamy zatem – jak wybrać blender, który nie będzie hałasował.
Rodzaje dostępnych blenderów
Blendery można podzielić na głównych kategorii. Przede wszystkim, wyróżniamy blendery ręczne oraz kielichowe. Częściej korzystamy z tych pierwszych, choć w wielu sytuacjach to blendery kielichowe są niezastąpione.
Blendery ręczne to dość poręczne urządzenia. Stosujemy je do miksowania takich posiłków jak zupy, sosy, a także kruche dodatki do deserów – na przykład orzechy, migdały i inne. Blendery takie radzą sobie najlepiej z posiłkami płynnymi o delikatnej konsystencji. W budowie blenderów ręcznych stosuje się dość słabe silniki, które mają swoje wyjątkowe zalety. Przede wszystkim, pozwalają na pracę urządzenia przez długi okres, zmniejszając jego zużycie. Znajdziemy zarówno blendery bezprzewodowe, jak i podłączane do prądu.
Blendery kielichowe to alternatywa dla tych, którzy pragną korzystać z nich także w celu przyrządzania innych posiłków oraz napojów. Pracują w większym zakresie mocy, przez co – pozwalają na naprawdę dokładne zblendowanie wybranych przez nas składników. Ponadto, są one bardziej poręczne w czasie pracy; dzięki zastosowaniu pojemników, przygotowywany przez nas posiłek nie wydostaje się na zewnątrz.
Dźwiękoszczelne blendery kielichowe
Blendery to w większości urządzenia głośne. Niestety, jak wiele innych urządzeń wykorzystywanych w kuchni – takich jak młynki, kuchenki mikrofalowe, czajniki – emitują odgłosy, które mogą nas dezorientować w czasie pracy lub przeszkadzać innym osobom znajdującym się w tym samym pomieszczeniu.
Osobom, które poszukują blenderów bezgłośnych, polecamy wybór urządzeń wyposażonych w dźwiękoszczelne pokrywy. Dzięki specjalnej konstrukcji, blendery takie nie emitują niemal żadnych irytujących dźwięków.
Z blenderów takich korzystają nie tylko osoby dbające o warunki pracy w swojej kuchni, ale także właściciele lokali gastronomicznych – kawiarni, restauracji, barów. W ich przypadku dźwiękoszczelny blender może pozytywnie wpłynąć na zadowolenie klientów odwiedzających dane miejsce.
Silniki stosowane w dźwiękoszczelnych blenderach są przy tym naprawdę silne; urządzenia te mogą pracować w zakresie nawet 25 tysięcy obrotów na minutę, rozdrabniając składniki do wielkości nanocząsteczek. Dotyczy to nawet najtwardszych produktów. W blendery takie możesz zaopatrzyć u profesjonalnych dostawców rozwiązań dla gastronomii – takich jak Ronic.
Warto pamiętać, że dobrze rozdrobniony pokarm nie tylko wpływa pozytywnie na proces trawienia, ale także przekłada się na większą ilość wchłanianych przez nasz organizm składników odżywczych – minerałów, witamin i innych istotnych mikroelementów. Z tych powodów, po blendery sięgają również gospodynie domowe, młode matki oraz osoby często samodzielnie przyrządzające swoje posiłki.