Problemy ze strony układu trawiennego dotykają coraz więcej osób. Często wynika to ze stresu, stosowania niezdrowej, wysoko przetworzonej diety, która zawiera niebezpieczne dla zdrowia związki chemiczne. Dzięki zmianie diety na odpowiednio zbilansowaną i starannie dobraną, można nie tylko zminimalizować dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a nawet cofnąć negatywne zmiany.
Podstawy zdrowego żywienia
Przy problemach trawiennych, pierwsze co powinniśmy zrobić, to zacząć od wprowadzenia regularnych posiłków. Odstępy między nimi powinny wynosić od 2 do 3 godzin. Natomiast ostatni posiłek należy spożyć nie później, niż na 2 godziny przed snem.
Podstawą diety dla osób z dolegliwościami układu pokarmowego powinny być produkty chude, najlepiej gotowane w wodzie lub przyrządzane na parze. Taka dieta powinna być bogata w nieprzetworzone zboża – nie w postaci białego pieczywa. Warto spożywać musli, pełnoziarniste kasze i makarony. Tego typu produkty to bogate źródło błonnika trawiennego, który reguluje perystaltykę i pracę jelit. To z kolei powoduje odpowiednie ruchy robaczkowe jelit i pokarm nie zalega na żadnym etapie trawienia. Powstające gazy w procesie fermentacji jedzenia, są łatwiej usuwane z organizmu.
W diecie dla osób z przypadłościami trawiennymi nie może zabraknąć produktów fermentacji mlekowej. Mowa tu o maślance, kefirze i jogurtach. Są one cennym źródłem bakterii fermentacji mlekowej, które regulują florę bakteryjną w organizmie człowieka. To zapobiega powstawaniu wzdęć i biegunce.
W zdrowej diecie ważną częścią są także warzywa i owoce. Jednak przy problemach trawiennych powinno się unikać spożywania ich na surowo – najlepiej upieczone lub ugotowane. Zaleca się spożywać przede wszystkim marchewkę, pietruszkę, buraki oraz jabłka.
Warto także przyprawiać potrawy świeżymi ziołami, np. koperkiem, natką pietruszki czy miętą. Są one bogactwem olejków eterycznych, wykazujących m. in. działanie rozkurczowe.
Co z diety wykluczyć?
Produkty, które nie są wskazane w tego typu diecie to:
- wysoko przetworzone typu fast food, które zawierają w składzie znaczne ilości konserwantów, barwników i polepszaczy smaku,
- tłuste mięso i wędliny, zawierające duże ilości nasyconych tłuszczów typu trans,
- kapusta, fasola, groch, które mogą powodować wzdęcia,
- gazowane napoje, kawę oraz mocną herbatę warto zastąpić herbatkami ziołowymi i wodą.
Zdrowy catering
Jeśli brak nam czasu na własnoręczne przygotowywanie zdrowych posiłków, można postawić na zdrowy catering dietetyczny. Dania przygotowywane są zgodnie z naszymi preferencjami smakowymi i mogą być ustalone uwzględniając różnego typu schorzenia, np. układu trawiennego. To zdrowa alternatywa dla domowych potraw. Posiłki są smaczne i urozmaicone dzięki czemu dostarczają odpowiednią ilość składników odżywczych. Catering dietetyczny to idealny sposób na zdrowe odżywianie dla osób zapracowanych.