Zaburzeń lipidowych nie wolno lekceważyć. Zwiększają one ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego.
Czym są zaburzenia lipidowe?
Zaburzenia lipidowe to stany chorobowe związane z nieprawidłowym poziomem cholesterolu i triglicerydów w ludzkim organizmie. Cholesterol i trójglicerydy to lipidy, których większa część nie krąży swobodnie po organizmie, a jest zamknięta w specjalnych strukturach umożliwiających ich transport w organizmie. Lipidy przenoszone są w:
- lipoproteinach LDL (tzw. zły cholesterol),
- lipoproteinach HDL (tzw. dobry cholesterol),
- chylomikronach.
Dyslipidemia, czyli zaburzenie gospodarki lipidowej, występuje, gdy poziom lipidów i lipoprotein przekracza ustalone normy. Kluczowe jest:
- przekroczenie poziomu cholesterolu całkowitego powyżej 190 mg/dl,
- przekroczenie poziomu LDL powyżej 115 mg/dl,
- obniżenie poziomu HDL poniżej 40 mg/dl.
Z reguły kalkulator wagi przy zaburzeniach lipidowych wskazuje nadwagę, jednak nie jest to wiążące. Zdarzają się bowiem osoby, które mimo szczupłej sylwetki, borykają się z tego typu problemami.
Dieta przy zaburzeniach lipidowych
Zaburzenia lipidowe w wielu przypadkach są efektem nieprawidłowej diety bogatej w tłuszcze trans i opartej na wysoko przetworzonej żywności z dużym dodatkiem soli oraz cukrów. Podstawą walki z zaburzeniami lipidowymi są więc zmiany w obszarze diety i sposobu przygotowania posiłków.
Dieta jest jednym z podstawowych elementów, które liczą się w walce z tym zaburzeniami. Leczenie farmakologiczne wprowadza się bowiem jedynie w przypadkach, gdy zdrowe nawyki żywieniowe nie przynoszą oczekiwanych rezultatów.
Co zmienić w diecie przy zaburzeniach lipidowych?
Dieta przy zaburzeniach lipidowych przede wszystkim ma prowadzić do obniżenia poziomu cholesterolu w organizmie. To oznacza, że radykalnie ogranicza się spożywanie tłuszczów nasyconych, tłuszczów trans. Zamiast nich do diety włącza się zdrowe, nienasycone tłuszcze.
Przy zaburzeniach lipidowych nie ma mowy o smażeniu na głębokim tłuszczu. Najlepiej zastąpić potrawy smażone ich gotowanymi lub pieczonymi odpowiednikami. Dobrym rozwiązaniem jest gotowanie na parze. Nie tylko ogranicza się w ten sposób spożycie tłuszczy, lecz także zachowuje cenne wartości odżywcze warzyw, mięsa i ryb.
Dieta przy zaburzeniach lipidowych nie oznacza zupełnej rezygnacji z tłuszczy, szczególnie jeśli podnieść trzeba poziom HDL. Należy do niej włączyć ryby, orzechy, różnego rodzaju pestki, a także bombę witaminową, jaką jest awokado.







